Bezdomovci si budú môcť odpracovať privilégium vlastnej postele

09.12.2012 Trnava

Trnava 9. decembra (TASR) – Trnavská samospráva sa chce pokúsiť časti bezdomovcov zvýšiť životný štandard prostredníctvom lepšej kvality prespávania. V miestnej ubytovni pre ľudí bez domova plánuje v budúcom roku za 24.000 eur prebudovať časť, kam by umiestnila postele a skrinky tých, ktorí prijmú ponuku na spoluprácu.

Za prácu na údržbe okolia a čistení verejných priestranstiev v minimálnom rozsahu by bezdomovci v ubytovni mohli požívať privilégium vlastného lôžka a úložného priestoru, čo by ich mohlo odbremeniť o večných igelitiek, s ktorými po celé dni ulicami chodia. V súčasnosti v nocľahárni platí úzus, že po prenocovaní musí bezdomovec odísť z objektu so všetkými svojimi vecami. Okrem toho by sa do nocľahárne mohli vrátiť aj v priebehu dňa, po skončení pracovných povinností.

"Plánujeme na začiatku do programu resocializácie vytipovať okolo desať osôb," povedal pre TASR hovorca mesta Pavol Tomašovič. Podľa jeho slov by sa takto mohol znížiť počet migrujúcich bezdomovcov a u tejto časti skupiny by mohli začať fungovať aspoň základné sociálne väzby. Za nocľah by platili 50 centov.

V bezdomoveckej nocľahárni v Trnave nemajú teraz ubytovaní nárok prechovávať akékoľvek osobné veci, prísť môžu po 17. hodine a po nocľahu musia objekt vždy do 7. hodiny opustiť. Prenocovanie nie je možné, ak sú pod vplyvom alkoholu, majú agresívne správanie a nie sú naklonení dodržiavaniu stanoveného ubytovacieho poriadku. Program resocializácie na formu ubytovania, približujúcu sa k ubytovni, by mal začať v marci 2013.

Nocľaháreň, ktorá sa nachádza na Coburgovej ulici, v zimnom období môže pod svoju strechu prijať okolo 80 ľudí. K dispozícii majú posteľnú bielizeň, sprchu, každý z nich si môže pripraviť aj jednoduché jedlo. Mesto Trnava aj tento rok úzko spolupracuje s Trnavskou arcidiecéznou charitou v práci s bezdomovcami a pokračuje aj služba Trnavskej arcidiecéznej charity pre ľudí bez domova streetwork. Streetworkeri navštevujú miesta pravdepodobného výskytu ľudí bez domova – železničnú stanicu, hypermarkety, okolie nemocnice alebo miesta, kde klienti bývajú v stanoch, kartónoch či spacích vakoch, bez možnosti zakúriť si. Poskytujú teplý nápoj, jedlo a informácie, kam sa dá v týchto chladných mesiacoch schovať. Na Trnavskej arcidiecéznej charite v Centre pomoci človeku pri Helenke majú ľudia bez domova možnosť zohriať sa, dostať teplé jedlo, čaj, kávu a stráviť čas v teple.
 

Vyberte región